whatsapp

HIZLI MENU

Sipariş bedelinin iadesi talebi ve faturaya itiraz dilekçesi

…………… Hizmetleri Limited Şirketine

……………/ İstanbul 

TALEP EDEN                   : ……………

VEKİLİ                                : AV. ……………

KONU                                : Sipariş bedelinin iadesi talebimiz ve faturaya itirazlarımız hakkında.

AÇIKLAMALAR               :

Müvekkil ……………, şirketinizden 22.06.2024 tarihinde …………… sipariş no’ su ile araç siparişi vermiştir. Sipariş bedeli olarak sanal pos ödeme sistemi ile 50.000 TL ödeme yapmıştır. Ancak şirketinizin …………… mail adresinize , ……………    adresinden 22.06.2024 tarihinde mail göndererek siparişin iptalini talep etmiştir. Müvekkilin süresinde yapmış olduğu sipariş iptali talebine istinaden ödemiş olduğu 50.000 TL sipariş bedeli iadesini talep etmiştir. Hatta 26.06.2024 tarihinde bizzat şirketinize gelerek görüşme yapmıştır. Şirketiniz çalışanlarından olumsuz yanıt almıştır.  Yine müvekkil 22.06.2024, 23.06.2024, 27.06.2024, 28.06.2024, 29.06.2024, 01.07.2024, 02.07.2024 tarihlerinde defaten şirketinize mail göndererek, iptal ettiği siparişine istinaden, sipariş bedeli olarak ödediği 50.000 TL bedelini iadesini talep etmiştir. Şirketinizce sipariş iade edilmediği gibi, “sipariş işleme bedeli” olarak, …………… fatura no’ su ile 03.07.2024 tarihli faturayı keserek müvekkilime mail ile gönderilmiştir. Şirketinizce kesilen faturaya itirazlarımızı sunuyoruz. Faturaya yasal süresi içerisinde itiraz ediyoruz. Faturada “sipariş işleme bedeli” şeklinde belirtildiği gibi müvekkile kesilmesi gereken bir ücret bedeli ve konusu bulunmadığı gibi, müvekkilin sipariş bedelini ödediği ve yasal süresi içinde iptalini talep ettiği bedelin müvekkile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde iade edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla iadesi gereken bedele dair müvekkile fatura kesilmemesi gerekmektedir. Fatura içeriğine ve kesilen faturaya itirazlarımızı sunuyoruz.  

Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanunun “İş yeri dışında kurulan sözleşmeler” başlıklı 47. Maddesi:

“…(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Cayma süresi içinde satıcı veya sağlayıcı sözleşmeye konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. …

(6) Satıcı veya sağlayıcının bu maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya tüketiciyi cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmemesi durumunda, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.

(7) Sözleşmenin zorunlu içeriği, kapsam dışı sözleşmeler, doğrudan satışlar, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüğü, teslimat, satış yapacaklarda aranacak nitelikler ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.”

Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanunun “Mesafeli sözleşmeler” başlıklı 48. Maddesi:

“…(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

(5) Oluşturdukları sistem ile satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılar, sistem aracılığıyla kurulan mesafeli sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülüklerin kullanım süresi boyunca tüketicilerin yönetmelikle belirlenen hususlara ilişkin talep ve bildirimlerini iletebilmelerine ve takip edebilmelerine elverişli bir sistemi kurmak ve kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür."

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre, gerek işyeri dışında kurulan sözleşmelerde gerekse mesafeli sözleşmelerde tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 14 gün içinde sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Müvekkil siparişini verdiği 22.06.2024 tarihinde, yine aynı tarih olan 22.06.2024 tarihinde şirketinize mail atarak sipariş iptali ve sipariş bedeli iadesi talebinde bulunmuştur. İptal edilme süresi aynı gün olduğundan şirketinizce sipariş hazırlanması sürecine geçilmesinin hayatın olağan akışı gereği mümkünatı olmadığı gibi, müvekkile araç teslimi de yapılmamıştır. Sözleşmeden cayma süresi içinde, hatta siparişin verildiği aynı gün sözleşme iptali talebi müvekkil tarafından mail adresinize iletilmiştir.

Hukuken haklı olan sipariş bedeli iadesi talebimiz gereği müvekkil tarafından ödenen 50.000 TL sipariş bedelinin müvekkil ……………adına …………… Bankası …………… İBAN no’ lu hesabına işbu yazının tarafınıza ulaşmasından itibaren 7 gün içinde ödenmesini (iadesini) talep ediyoruz. Yukarıda belirttiğimi üzere faturaya itirazlarımızı sunuyoruz. Şirketinizce sipariş bedelinin müvekkile iade edilmemesi halinde her türlü hukuki yola başvuracağımızı tarafınıza bildiriyoruz.

Saygılarımızla. 03.07.2024

                                                                                         TALEP EDEN ……………VEKİLİ

                                                                                                       AV. ……………                                                                                                                                                         

EK-Vekaletname     

 

 

BENZER DİĞER HABERLER