whatsapp

HIZLI MENU

Sınır Dışı Etme Kararına İtiraz

Sınır dışı etme, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kanun kapsamında yabancılar hakkında verilen sınır dışı etme kararları düzenlenmiştir. Kanun kapsamında sayılan kişiler hakkında bu kanun kapsamında sınır dışı etme kararları alınabilmektedir.  

Yabancı vatandaşın sınır dışı edilmesine deport denilmekte olup, bu terim genellikle uygulamada kullanılan hukuki bir terimdir. Devletin egemenlik ilkesinin gereği, genel güvenlik, kamu güvenliği ve düzeni bakımından tehlikeli olduğu düşünülen yabancıların ülkeden çıkarılmasında devletin yetkisi vardır. Bir yabancının deport edilmesi yani sınır dışı edilmesi idari kararına karşı kararın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde sınır dışı edilme kararının iptali davası açılması mümkündür. Bu dava yolu ile hakkını arayan kişiler bazı durumlarda ülkeye geri dönebilir bazı durumlarda da ülkeye bir daha geri dönemez kararı alırlar.

Sınır dışı etme bir yabancının sınır dışı edilmesini öngören bir fiili işlemiş olması halinde Türkiye’de sınır dışı edilmesine karar verilmesi halidir. Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancı, süresi içinde sınır dışı etme kararına itiraz etmez, yani sınır dışı etme kararına karşı dava açmaz ise sınır dışı etme kararı yürürlüğe girecek ve yabancı Türkiye’den sınır dışı edilecektir. 

Bu nedenle hukuki prosedürü mutlaka Avukat eşliğinde takip etmeniz gerekir.

BENZER DİĞER HABERLER